Soweta Football Training Centre in South Africa Creates an Exemplary Sustainable Design

January 18, 2011 / No Comments

The Soweta Football Training Centre in South Africa is hailed as a marvelous design in the area of sustainable architecture and energy- efficiency that too built in a short time span of just six months. The building is a collaboration venture between Canadian firm RUFproject and Nike Global Football Brand Design.

Nike Football Training Center Soweta Football Training Centre in South Africa Creates an Exemplary Sustainable Design

The facility comprises multiple fields, training and locker rooms, offices, a gym, a kitchen and more. The three storied building made of steel features a double-walled air cavity covered with sandstone. This acts as a rain screen. It also consists of wooden louver structure suspended from the steel. This proves to be helpful as a sun screen on the east, north and west facades and protects the building from solar heat gain. Moreover the structure is oriented to the east and west to take advantage of the northern solar aspect.

The temperature of the building is maintained at a reasonable level with the help of an energy-efficient water-based cooling system with air circulation. The offices are provided with small AC units. The lighting systems also feature many energy-efficient elements including metal halide fluorescents and LEDs. The roof features a solar hot water system as well.

Another significant eco-feature that requires a mention is approximately 30 tons of recycled rubber tires were used to create the surface for the tunnel, gym and the cushioning and as infill for the artificial turf fields.

The Soweta Football Training Centre has incorporated many common and basic sustainable strategies such as sun shading, natural ventilation, and reduced energy loads. The designers must have opted for such basic principles rather than going for complicated ones because of the short period taken for its’ construction.

(Via Inhabitat)